Շոկոլադի հումքի գինը պատմական բարձր  ռեկորդ է սահմանել

Շոկոլադի հումքի գինը պատմական բարձր  ռեկորդ է սահմանել

Շոկոլադը շուտով ամբողջ աշխարհում մի քանի անգամ կթանկանա: Պատճառը կակաոյի համաշխարհային դեֆիցիտն է: Գանայում և Կոտ դ՚ Իվուարում, որոնք մատակարարում են աշխարհում կակաոյի հումքի  60-70 տոկոսը,  հատիկավոր կակաոյի բերքի ծավալները կտրուկ նվազել են: Վերջին ամիսներին միջազգային շուկայում կակաո հատիկավորը ռեկորդային գին է գրանցել: Եթե 2 տարի առաջ 1 տոննա կակաոն արժեր 2 200 դոլար, ապա այսօր ավելի քան 4 անգամ թանկացել է՝ գերազանցելով 10 000 դոլարը: Կակաոյի բերքի կրճատման պատճառով առաջիկա 1 տարվա ընթացքում կանխատեսվում է, որ շոկոլադի գինը մոտ կրկնակի կբարձրանա: Շոկոլադի արտադրությամբ զբաղվող մի շարք համաշխարհային հայտնի խոշոր ընկերություններ արդեն բարձրացրել են շոկոլադի գինը, չի բացառվում, որ առաջիկայում ևս կլինեն թանկացումներ: Ակնկալվում է, որ կթանկանա հատկապես մուգ շոկոլադը, որտեղ կակաոյի տեսակարար կշիռը մեծ է: Շահույթ ապահովելու համար ենթադրվում է, որ շատ արտադրողներ կդիմեն տարբեր քայլերի: Օրինակ` կակաոն փոխարինեն այլ բաղադրիչներով, արտադրանքի ծավալը փոքրացնեն կամ էլ կակաոյի պարունակությունը նվազեցնեն շոկոլադի մեջ:

Стоимость сырья для производства шоколада достигла исторически рекордной отметки.  

Шоколад вскоре во всем мире подорожает в несколько раз. Причина – глобальный дефицит какао. В Гане и Кот-д'Ивуаре, которые поставляют 60-70 процентов какао в мире, объем урожая какао-бобов резко сократился. В последние месяцы на международном рынке установились рекордные цены на какао-бобы. Если 2 года назад 1 тонна какао стоила 2 200 долларов, то сегодня она выросла более чем в 4 раза, превысив отметку в 10 000 долларов. В связи с сокращением урожая какао, прогнозируется, что в течение предстоящего 1 года цена на шоколад вырастет почти вдвое. Ряд всемирно известных крупных производителей шоколада уже повысили цены на шоколад, и не исключено, что в ближайшее время будут иметь место дальнейшие подорожания. Ожидается повышение цен особенно на темный шоколад с высоким содержанием какао. Предполагается, что с целью получения прибыли, многие производители предпримут различные меры. Например, заменят какао другими ингредиентами, уменьшат объем продукта или понизят содержание какао продуктов в шоколаде.