Ինչպես Զատկի համար ձվերը ներկել ճակնդեղով

Ինչպես Զատկի համար ձվերը ներկել ճակնդեղով

 

Հարության տոնը` Սուրբ Զատիկը, նշելու ենք մարտի 31-ին: 

Զատիկը համարվում է 5 տաղավար տոներից մեկը: Հիսուս Քրիստոսի խաչելությունից և մահից հետո` երեկոյան, բարեպաշտ մարդիկ նրա մարմինը իջեցրին խաչից և դրեցին վիմափոր գերեզմանի մեջ, փակելով մեծ քարով: Երեք օր հետո` կիրակի առավոտյան, յուղաբեր կանայք` Մարիամ Մագդաղենացին, Հակոբի մայր Մարիամը և Սողոմեն, գնացին գերեզման անուշաբույր յուղերով օծելու Քրիստոսի մարմինը, սակայն զարմանքով տեսան, որ քարայրի մուտքի քարը հեռացված է, իսկ գերեզմանը` թափուր: Մինչ նրանք տարակուսում էին, երևացին երկու հրեշտակ և ասացին. «Ինչո՞ւ եք ողջին մեռելների մեջ փնտրում: Այստեղ չէ, այլ հարություն առավ»:

Հարության լուրը կանայք ավետում են առաքյալներին, որից հետո Հիսուսը երևում է նրանց: Քրիստոսի Հարությունը դարձավ քրիստոնեական վարդապետության և հավատի հիմքը:

Զատկի տոնին հավատացյալները ձու են ներկում: Ձուն համարվում է հարության և նոր կյանքի սկզբնավորման խորհրդանիշ: Իսկ կարմիր գույնը խորհրդանշում է խաչյալ Հիսուսի կենդանարար արյունը, որ թափվեց մարդկության փրկության համար: Ըստ Ս.Գրիգոր Տաթևացու՝ «Միայն Զատկին ենք ձու ներկում, որովհետեւ ձուն օրինակ է աշխարհի և ինչպես իմաստուններն են ասում. «Դրսի կեղևը նման է երկնքին, թաղանթը՝ օդին, սպիտակուցը՝ ջրին, դեղնուցն էլ երկիրն է: Իսկ կարմիր գույնը խորհրդանշում է, որ աշխարհը գնվեց Քրիստոսի արյամբ: Եվ մենք կարմիր ձուն մեր ձեռքերի մեջ առնելով` հռչակում ենք մեր փրկությունը»:

Սբ. Հարության տոնի նախընթաց երեկոյան եկեղեցիներում մատուցվում է Ճրագալույցի Սբ. Պատարագ, որով սկսվում են զատկական տոնակատարությունները: Առավոտյան եկեղեցիներում կատարվում է ժամերգություն, Անդաստանի արարողություն, ապա մատուցվում Սբ. Պատարագ: Սբ. Հարության տոնին հավատացյալները միմյանց ողջունում են Քրիստոս հարյավ ի մեռելոց ավետիսով, պատասխանում՝ Օրհնյալ է Հարությունը Քրիստոսի:

Ներկայացնում ենք Զատկի տոնի համար ճակնդեղով ձու ներկելու մեթոդը․

Այս մեթոդը չափազանց պարզ է և նման է սոխի կեղևներով նկարելուն։ Ձեզ անհրաժեշտ կլինի 1-2 արմատային բանջարեղեն, ավելի լավ է դրանք փոքր չափերի լինեն։ Հետևեք այս քայլերին.

Ձվերը նախապես հանել սառնարանից և թողնել սենյակային ջերմաստիճանի։
Ճակնդեղները լվանալ, դնել համապատասխան չափի կաթսայի մեջ, լցնել ջրի մեջ (մոտ 1 լիտր) և միջին ջերմության վրա եռալուց հետո 35 րոպե եփել։
Կրակը ցածրացրեք, մի պտղունց աղ լցրեք արգանակի մեջ, ավելացրեք ձվերը և եփեք 10-12 րոպե։
Սրանից հետո ճակնդեղը պետք է հանել, բայց ձվերը թողնել արգանակի մեջ, մինչև այն ամբողջովին սառչի։
Գունավորում ձվերը ճակնդեղի արգանակի մեջ
Արտադրանքը կարելի է առանձին եփել, իսկ հետո ճակնդեղի արգանակով ձվերին ցանկալի երանգ տալ։ Այս պարզ մեթոդը կօգնի ձեզ հաղթահարել խնդիրը.

Մաքրել ճակնդեղը, ապա մանր քերիչով անցկացնել: Ստացված զանգվածի մեջ լցնել 1 լիտր ջուր և եռալուց հետո կես ժամ եփել։
Առանձին-առանձին եռացրեք ձվերը մինչև պնդանա և սառչի։
Քամեք արգանակը՝ ճակնդեղի միջուկից ազատվելու համար։ Վրան ավելացրեք քացախ, ավելացրեք ձու և թողեք 2-3 ժամ մնա։
Ձվերը ճակնդեղի հյութով ներկելը
Սա մի մեթոդ է, որը թույլ է տալիս անել առանց արմատային բանջարեղենը եռացնելու։ Չնայած իր ակնհայտ պարզությանը, կա մի նրբերանգ՝ բանջարեղենի միջուկը պետք է հասցվի նուրբ վիճակի, որպեսզի հարմար լինի դրանից հյութ քամել։ Այսպիսով, դուք պետք է հետևեք հետևյալ քայլերին.

Ճակնդեղը մաքրել, մանր քերիչով անցկացնել կամ մսաղացով մանրացնել։
Քամեք հյութը միջուկից՝ օգտագործելով շղարշը: Այնուհետեւ հեղուկի մեջ մի քիչ քացախ լցնել։
Ձուն եփել, հովացնել և ընկղմել հյութի մեջ։ Թողեք դրանք մոտ երկու ժամ։
Խորհուրդներ հարուստ գույն ստանալու համար
Ներկված ձվերը կարող են ունենալ տարբեր երանգներ՝ փափուկ վարդագույնից մինչև բորդո: Շատ առումներով, ցանկալի երանգը կախված կլինի ճակնդեղի տեսակից, ինչպես նաև հենց ձվերից: